top of page
פלגי.jpg

מניעת ראש שטוח אצל תינוקות

שוב ושוב פונים אלי הורים ושואלים מדוע ראש התינוק אינו עגול ואיך ניתן לתקן מצב זה. אז צרפתי הסברים על התופעה שהפכה נפוצה מאד בשנים האחרונות . אך הדבר החשוב הוא להבין כי הפתרון האמיתי הוא מניעה !!!!

פלגיו-צפליה (ראש עקום) plagiocephaly הינה תופעה בה ישנה השטחה של גולגולת התינוק מאחור בצד אחד ובליטה של המצח מהצד הנגדי מלפנים. תופעה זו הפכה שכיחה אצל תינוקות מאז הורה משרד הבריאות העולמי ב1992 על תנוחת שינה בשכיבה על הגב (זאת בכדי למנוע מוות בעריסה).
מאז הנחיה זו עלו ממדי התופעה פי 5 וכיום תינוק 1 מכול 6 (בארה"ב 1 מ-3)  תינוקות  סובל מפלגיוצפליה. מחקרים מקיפים שנעשו מצאו כי גורם הסיכון העיקרי הוא שכיבה על הגב בשינה. גלגלת התינוק כמו שאר עצמותיו היא רכה ואינה גרמית ועל כן מושפעת בקלות ובמהירות מלחץ. מסיבה זו כאשר תינוק שוכב זמן ממושך במנח אחד, אותו אזור שמקבל את הלחץ "נמעך" ונוצרת פלגיוצפליה.

פלגיוצפליה וטורטיקוליס

פלגיוצפליה נלווית פעמים רבות לטורטיקוליס (צוואר מסובב), מאחר שרוב התינוקות  נולדים עם אסימטריות קלות והעדפות לסיבוב ראש לצד אחד, הרי שאם לא תוקדש תשומת לב להעדפה זו סביר להניח כי הטורטיקוליס ילווה בפלגיוצפליה. מצב זה מקשה על התינוק משום שהראש כמו "כדור מעוך" נוטה להתגלגל לצד השטוח ושוב גובר שם הלחץ.  הפלגוצפליה יוצרת מעין מדרגה קטנה בגלגלת  שמקשה על התינוק לסובב ראש לצד שני. כך נוצר מצב של "ביצה ותרנגולת" שכל תופעה מחמירה את השנייה.

טיפול

הטיפול המקובל היום הוא הדרכת הורים ע"י פיזיותרפיסטית התפתחותית לשינוי תנוחות לתינוק, טיפול פיזיותרפיה במקרה של טורטיקוליס והגבלה בתנועות הצוואר.  ברוב המקרים כאשר התינוק ישיג אבני דרך של זחילה וישיבה יופחת הלחץ על הגלגלת  ויתחיל שיפור ספונטני בהשטחה (שאורך אפילו עד גיל 4 שנים).

בארה"ב ובקנדה מטופלים מקרים חמורים של פלגיוצפליה ע"י קסדות לחץ, שמולבשות על ראש התינוק 23 שעות ביממה למספר חודשים. בארץ, טיפול זה אינו מקובל. לאור ההתנגדות לטיפול בקסדות פותח בארצות הברית כובע מיוחד (tortle) שעוזר למניעת ההשטחה אך אינו מטפל בהשטחה שכבר קיימת . במקרים נדירים ביותר מבוצע ניתוח (יש לבצע אבחנה מבדלת בין פלגיוצפליה לבין קרניוסינסטוזיס שזהו מצב של תפרים סגורים בגלגלת ומטופל לרוב ע"י ניתוח).

מניעה – זה שם המשחק

אז מה כדאי להורים לעשות כדי להימנע ממצב זה? מצד אחד על מנת למנוע מוות בעריסה יש להשכיב על הגב בזמן שינה, ומצד שני השכבה ממושכת על הגב עלולה לגרום להיווצרות  פלגיוצפליה .

הפתרון פשוט למדי ויש להתחילו מהימים הראשונים לחייו של התינוק. כפי שנכתב לרוב התינוקות בצאתם מרחם אימם ישנה העדפה לסיבוב ראש לצד מסוים . התינוק הצעיר רוב הזמן ישן ומאחר שאין לו שליטת ראש, הראש נופל הצידה כאמור לרוב לאותו צד.

הנחיות למניעת העיוות בגולגולת או לשיפור המצב במידה והתופעה קיימת

  • בזמן שכיבה על הגב חשוב להקפיד שראשו של התינוק יהיה מסובב בכל פעם לצד אחר וכן להקפיד על שכיבה כשהראש במרכז.

  • מומלץ לשנות את מיקום התינוק בעריסה על מנת שהתינוק יסובב פניו לכיוון אחר כל פעם.

  • יש להשכיב בערנות ובהשגחה על הבטן מספר פעמים רב ככל הניתן ביום וגם כאן להקפיד שהתינוק יסובב ראש מצד לצד (יכולת שקיימת כבר לילוד) ולבדוק שבכל פעם הוא נח כשראשו על לחי אחרת.

  • חשוב להקפיד על השכבה על הצדדים בזמן ערות וגם כאן לשים לב שבכל פעם מניחים על צד אחר.

  • מומלץ להימנע ככל הניתן מהשכבת התינוק במשטחים משופעים כגון טרמפולינה או נדנדה העשויים להגביר את התופעה.

  • מומלץ להתחיל בטיפול מוקדם ככל הניתן ולא להמתין שהתופעה תשתפר מעצמה.

  • ניתן להיעזר בכובעי טורטלה על פי ההנחיות ותמיד תחת השגחה

בכל מקרה שכבר קיימת אסימטריה בגלגלת או בפנים  או כשיש אסימטריה צווארית כגון הטיית ראש הצידה או כאשר התינוק מראה קושי בסיבוב הראש מצד לצד יש לפנות להתייעצות עם פיזיותרפיסטית התפתחותית לקבלת הדרכה ממוקדת.

bottom of page